Depeche Mode Television Archives Forum

Author Topic: 2015: Martin Gore's MG  (Read 28318 times)

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #30 on: 20 April 2015 - 01:52:11 »
2015-04-19 - PRAE (Hungary) - Képzelt soundtrack egy nem létező fantasztikus filmhez

http://www.prae.hu/index.php?route=news/news&aid=26180

Janurik János
Képzelt soundtrack egy nem létező fantasztikus filmhez
Martin Gore új szólóalbummal jelentkezik

 Ha a Depeche Mode-rajongókat kérdezzük arról, a banda melyik tagjának volt erőssége az új utak keresése és atmoszférateremtés, valószínűleg a lassan 20 éve kivált és Recoil néven működő Alan Wildert fogják a legtöbben említeni. Martin Gore, a fő-dalszerző édesbús romantikájának ő adta meg a végső löketet a stúdióban - szerepét azóta producerek látják el, több-kevesebb sikerrel. 

Az, hogy Gore a kortárs technóban is jól kiismeri magát és jómaga is szívesen kísérletezget merészebb zenei megoldásokkal, egy ideje nyílt titok, sőt, eme hobbiját DJ-ként is űzi. Nem mehetünk el szó nélkül Vince Clarke-kal (ma: Erasure) közös produktuma, a VCMG mellett sem (Ssss), mely igen bátor megnyilatkozás volt, és kellő nyitottságot igényelt a vérmesebb rajongóktól is, már a befogadást illetően. Ezen a vonalon továbbhaladva, a Depeche Mode mastermind-ja 2015. április 24-én megjelenteti sorrendben harmadik szólóalbumát, melyet nemes egyszerűséggel MG-re keresztelt.

Martin Gore nem először, de még csak nem is másodszor jelentet meg szólóanyagot, ám első ízben tesz le egy instrumentális albumot a Mute Records, és rajtuk keresztül 2015. április 24-én a Depeche Mode-rajongók asztalára. A Counterfeit-lemezek - melyekkel tinédzser-kori kedvencei előtt tisztelgett - után most egy experimentális anyaggal jelentkezik a Depeche Mode agytrösztje, melyet maga is egy belső űrutazáshoz hasonlít. Valóban, a lemez egy (vagy több) el nem készült sci-fi film zenei aláfestése is lehetne - de befelé forduláshoz és tripekhez is remek hangulatfestést, -fokozást nyújt.

Berlinben néhány kiválasztott rajongó már belehallgathatott az MG címen megjelenő albumba, mi a Mute Records jóvoltából otthon tesztelhettük az új Gore-szólót.

Már a fura dalcímek is sejtetik, hogy nem egy szokványos anyaggal lesz dolgunk, s ezt a hallottak is alátámasztják: a Pinking című remek intróval felgördül a függöny, elstartol az űrhajónk - irány a végtelen ismeretlen, cél a lelki békénk. Vajon megtaláljuk-e az utunk végén?

A Swanning hallatán valami öreg, kicsit talán félelmetes űrjárművet képzelünk el magunknak, mely döcögve szeli az űr csendjét velünk, space cowboyokkal a fedélzeten. Morricone és az experimentális techno találkozása.

Az Exalt-ban valami fura űr-tangót lejtenek velünk a gépek, francia szürrealizmus és ambient egy tételbe foglalva. Zavar és béke az elmében.

A leginkább Depeche Mode-ot idéző hangmontázs - vélhetően egy outtake a csapat legutóbbi albumáról -, a lemez nyugvópontja, az Elk következik. Megnyugszunk, szabályosan lélegzünk, szívnak magukba a lágy harmóniák, melyeknek kicsit elvarratlan a végük. Tudtuk volna még tovább hallgatni.

Lépegetők közelednek, avagy aszteroidamező? Szegecselős tétel következik, mely egy Depeche Mode koncert pre-DJ-szettjében is remekül megállná a helyét. Ez a Brink.

Az Interneten is elérhetővé tett beharangozó darab, az Europa Hymn a hatodik a sorban. Egy újabb filozofikus hangulatú szerzemény, belső szemlélődéshez.

Találkozás egy nem feltétlenül barátágos idegen életformával, mely elkezd motoszkálni körülöttünk - vagy bennünk? A Creeper a darkos techno jegyében fogant.

Egy személyes kedvenc, a Spiral, mely indusztriális csörömpöléseivel, remek zenei megoldásaival az EBM vonalat erősíti a korongon.

A Stealth a Creeper-féle hangulatot fokozza tovább. Van rajtunk kívül még valaki/valami az űrben, de a találkozást nem biztos, hogy annyira akarjuk. Zavart érzünk az Erőben.

Ez a zavar a Hum hallatán sem enyhül, mintha MZperX frekvencia-spirálja húzna be valahova minket, vagy az Idő Urai tér-idő görbületének áldozatául estünk? Nem enged szabadulni a tétel, így tovább úszunk a szférák zenéjének hullámain.

Új csillagot fedeztünk fel, ez az Islet. Kicsit Jarre-os, remek track, az album egyik csúcspontja.

A Crowly egy újabb fantasztikus felvétel, mely úgy szív magába, mint a Millenium Falcont a Halálcsillag vonósugara.

A Trysting is bizton foroghatott volna a Delta című tudományos-ismeretterjesztő műsor aláfestő zenéjeként.

Dübörög a Southerly, de közben a Zen békéjét is sugallja csilingelése, mely csilingelés a Featherlight-on is folytatódik. Ha minden igaz, ez a track is a Delta Machine-ről maradt le.

A Blade-del zárul képzeletbeli utazásunk: lassan bedokkol lélek-űrhajónk a hangárba - megérkeztünk.

Hogy ebből a lélek-(űr)búvárkodásból mit viszünk magunkkal, az valószínűleg csak egy sokadik meghallgatásnál derül ki, ugyanis az MG nem feltétlenül könnyen fogyasztható darab. Nem dalok, sokkal inkább ötletek, skiccek tárháza, melyek a szerző szerint valószínűleg egy sci-fi novelláskötetet adnának ki, ha író és nem zeneszerző volna.

Mivel az űrutazáshoz is jó adag bátorságra és az új iránti nyitottságra van szükség, így fogjuk fel ezt a zenehallgatást egy ilyen kalandnak, és nyissuk meg tudatunkat az elmúlt 35 év egyik legnívósabb zeneszerzője felé.
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #31 on: 20 April 2015 - 01:55:07 »
2015-04-19 - NBHAP (Germany) - Review: ‘MG’

http://nbhap.com/reviews/martin-l-gore-mg/

Martin L. Gore – ‘MG’

The DEPECHE MODE mastermind unfolds his first ever instrumental solo record. And that fact sounds way more exciting than it is in reality.
Norman Fleischer

Something to do

With a certain age you get to embrace the concept of routine in your life. Album – Tour – Solo-Project. Album – Tour – Solo-Project. And again. Synthpop titans DEPECHE MODE found their perfect working formula in the past years. A new record every four years, accompanied by a massive world tour and followed by extended holiday and solo projects by bandleaders Dave Gahan and MARTIN L. GORE. While Gahan found his new spiritual home in the collaboration with British gospel rockers SOULSAVERS (they are currently recording their second album) Gore has lately become more active on the production basis, far away from his main job as the sensitive songwriter of his band. Following the technoid instrumental record Ssss with former band mate Vince Clarke as VCMG back in 2012 he has now detached 50 percent of it – MG – into a project of its own, resulting in this new solo album, packed with 16 instrumentals he recorded in his home studio in California

A movie without script

Although MG marks GORE‘s first solo output since 2003’s Counterfeit² the new record couldn’t be further away from the cover album he released 12 years ago. His voice and songwriting skills are not asked this time, it’s all about sound. The curly blonde delivers 16 tracks and sketches, all bound together by his love for synthetic sounds. Although the producer claims to be inspired by cinematic sci-fi movies and the image of space in all of its endlessness it’s rather a concept album but a loose compilation of tracks and sketches. The longest piece is four and a half minutes long, the shortest barely two minutes. MARTIN L. GORE isn’t interested in epic instrumental anthems right here but prefers compact ideas, some more developed than others. It starts with floating and frisking synthesizer sounds (Pinking), heads towards a more gloomy and industrial direction (Swanning) before referencing VANGELIS’ legendary Blade Runner score (Exalt) and even a bit of Angelo Badalmenti’s groundbreaking Twin Peaks soundtrack (Elk). Right now one thing becomes clear: the DEPECHE MODE mastermind didn’t deliver one continuing movie score but 16 little short movies on their own.

Pointless producer pleasures

MG only offers a bit variety within its sound. Some tunes are a bit rougher like Creeper with its nervous and swirling bass frequencies or Brink and Crowly whose four-to-the-floor beat clearly references the VCMG record although GORE allows the tracks to break the tight dancefloor corset. MG is not a techno album, neither is it an ambient record. It rearranges some of the musician’s favourite sounds and puts them in a new context. You might spot a few DEPECHE MODE sounds in here (Stealth) but a track like Europa Hymn also works perfectly as a clear nod to KRAFTWERK. References, ideas, an undeniable love for analogue sounds and good production. Yes, it’s all in here on one album but it doesn’t work as a whole. There’s no leitmotif which might usually not be a huge problem but in this case the album itself is just too long and the variety of the sounds is just too little. It doesn’t matter if you’re a big Devotee or just a lover of good electronic music: Pretty soon you’ll be left asking yourself ‘What’s the point of that release?’ Besides having a big name written on it the new MARTIN L. GORE album is really more of a ‘just OK’-record than one you would label ‘outstanding’ or ‘impressive.’ There’s just too little happening in these songs to carry the concept of a full instrumental album. It surely was a fun experience and amusement for the producer (and we should accept it for just this cause) but we’re pretty sure it won’t awake the same amount of enthusiasm with its listeners.
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #32 on: 20 April 2015 - 15:12:54 »
2015-04-20 - Amusio (Germany) - Solo für Skeptiker

http://www.amusio.com/12866/soloalbum-fuer-skeptiker/

MG ist Martin Gore
Solo für Skeptiker
Stephan Wolf

Es wäre ein aufschlussreiches Unterfangen: MG (ab 24. April via Mute/GoodToGo) zur Blindverkostung darreichen und anschließend die Reaktionen auswerten. Parallel dazu könnten Wetten angenommen werden, wie hoch der prozentuale Anteil unter den unvoreingenommenen Hörern ausfallen würde, die Martin Gore als Urheber des Albums hätten identifizieren können. Zu wissen, dass Martin Gore hinter MG steckt, macht die Angelegenheit jedoch nicht minder spannend. Die oft bemühte Aufforderung zum Zuhören ohne Vorurteil erfüllt hier Sinn und Zweck.

Depeche Mode einmal völlig außer Acht gelassen, bringt es das Solo-Schaffen des Herrn Gore auf gerade mal drei offizielle Veröffentlichungen. Die Coverversionen seiner Lieblingslieder unter dem Werktitel Counterfeit konnten – 1989 mehr noch als 2003 – mit einem erstklassigen Repertoire in eigenständiger Diktion nachhaltig punkten. Man denke nur an Gone, mit dem Martin Gore den sträflichst unterschätzten Comsat Angels quasi ein Denkmal setzte.

Vor drei Jahren konnte Ssss aufgrund der Erwartungshaltungen, die von der Kombination Vince Clarke und Martin Gore geweckt wurden, nur enttäuschen. Ein Techno-Album war nicht gerade das, was sich Fans von Erasure und Depeche Mode erhofften (was allerdings sicher nichts über die gegebene Qualität des Ergebnisses aussagt). Und was für Ssss galt, gilt nun auch für MG: Wer geschmeidiges Songwriting im Electro-Outfit erhofft, wird zumindest fremdeln, wenn nicht gar gleich achselzuckend aufgeben.

Doch das wäre ein verfrühtes Resignieren. MG ist ein Album, das eher in die Kategorie „lohnend“ gehört, als in die spitz geformte Rubrik „begeisternd“. Denn trotz des auf Transparenz ausgerichtete Sounddesigns macht es Martin Gore sich und seinen potenziellen Hörern alles andere als leicht. Vermutlich bewusst vermeidet er griffige Aufhänger – und stattet seinen Streifzug durch gut fünfzig Jahre elektronische U-Musik lieber im Modus mehrdeutiger Andeutung aus.

„Ich wollte die Musik sehr elektronisch halten, sehr filmisch und mit einer gewissen Science-Fiction-Qualität“, so Gore. Was also oftmals bloß vage angedacht erscheint, gewinnt im Zusammenhang mit einer aufs Zukünftige ausgerichteten Fiktion/Narration an Gehalt. Wenn Zukunftsforscher letztlich Theologen (und mit Abstrichen auch Anthropologen) bleiben müssen, verbieten sich eindeutige Aussagen und verlässliche Prognosen.

Die stellenweise verspielt bis naiv anmutenden Kompositionen können die Ernsthaftigkeit kaum verbergen, die MG mit sich führt. Ohne Worte regt das Album zum Nachdenken an, das Spannungsfeld Individuum – Masse – Technologie wird abgeschritten. Da wird zwar auch mal der Aufbruch in rettende Parallelwelten beschrieben (Crowly, Southerly - eine Synergy-Referenz?!), doch überwiegen die Generalzweifel an jeglicher Vorhersehbarkeit (symptomatisch: Europa Hymn). Ein Album für Entdecker und Skeptiker gleichermaßen.
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #33 on: 20 April 2015 - 15:31:02 »
2015-04-20 - Louder Than War (UK) - Album Review

http://louderthanwar.com/mg-mg-album-review/

MG: MG – album review
Written by Paul Scott-Bates

8.5/10

Depeche Mode founding member releases his third solo album. Louder Than War’s Paul Scott-Bates reviews.

Martin Lee Gore is one of Britain’s most successful songwriters. Since taking over the reigns as Chief Depeche Mode songwriter from Vince Clarke following his departure to pastures new, Gore has written some of the finest pop songs of the last thirty years.

Under the name of Martin L Gore, his previous two albums Counterfeit and Counterfeit2 have chronicled his musical influences in the form of cover versions of some of his personal favourite songs. With new album MG (the acronym he assumed with Clarke as VCMG on 2012’s Ssss album) he ditches the voice, aside from the odd treated and synthesized effort, in favour of sixteen instrumental tracks.

Work on MG began following the end of the Depeche Mode Delta Machine tour in early 2013, and the result, written recorded and produced by Gore and mixed by Q who performed the same task on Ssss creates a fascinating soundscape of surprising depth and power.

His ability to take the simplest of melodies and add layer upon layer to create cinematic sounding backdrops is wondrous and the hours put into the album at his Santa Barbara studio (allegedly five days a week at a minimum) is clear to see. As Gore says “As a songwriter, I am aware of the power of words….. I am also aware of the power of pure music and the emotions that can be created by musical atmospheres.”

With the exception of Europa Hymn (which has the potential to be a massively popular tune), all the tracks have one-word titles again maybe asserting the simple, straightforward approach to the album. Often haunting, as in the evocative Creeper, Gore has the created pieces which are both modest but also complex and provocative. Opener, Pinking has an almost musical box feel and Elk like something from the Julee Cruise back catalogue.

Both Spiral and Stealth have cunning bass lines which underpin restrained hooks and the ambient industrial feel of Brink is captivating. Ending with the sluggish Blade, MG is as entertaining as it is bold and assertive once more adding to the already imposing CV of Mr Gore.
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #34 on: 20 April 2015 - 23:21:25 »
2015-04-20 - Depeche Mode on Facebook:

https://www.facebook.com/depechemode/photos/a.148688865328.141865.26101560328/10153368768230329/?type=1

Martin Gore will preview his forthcoming solo record "MG" in full, on 22 April 2015 at 9pm BT (1pm PT, 4pm ET). During this exclusive pre-release stream of the album, Martin will be online to answer fan questions live. Stay tuned to http://www.martingore.com/ and Martin L Gore for more info on how to join the album playback and online conversation.
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #35 on: 20 April 2015 - 23:22:41 »
2015-04-20 - Mute - #MGxMG8

https://www.facebook.com/MartinGore/videos/871352666244384/

Another sample of what's to come at Wednesday's album listening event. Wednesday, April 22, at 1pm LA / 9pm UK @ MartinGore.com. #MGxMG8
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #36 on: 21 April 2015 - 14:36:55 »
2015-04-21 - Mute - #MGxMG9

https://www.facebook.com/MartinGore/videos/vb.126376044075387/871470799565904
https://www.youtube.com/watch?v=dGE__n3cyfk

‘MG’ is Martin Gore's upcoming 16-track electronic instrumental album - out on 27/28 April on Mute. #MGxMG #Stealth
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #37 on: 21 April 2015 - 14:38:05 »
2015-04-21 - Release Magazine (Sweden) - Album Review

http://www.releasemagazine.net/reviews/mg-mg/

MG
Format: Album
Label: Mute Records
Release date: April 27, 2015
By: Fredrik Schlatta Wik

When I received the promo in February, I immediately thought “Couterfeit 3″. But I quickly realized that this was something completely different.

Martin Gore has kept his personae MG from the collaboration with Vince Clarke VCMG, so my next thought was that it should be minimal electro but when I heard the first track “Europa Hymn” it was obvious that this is something entirely new. A collection of 16 instrumental tracks; very filmic and atmospheric yet minimalistic in parts, sometimes laced with pads and drones. Almost as a cooperation with Vangelis or John Carpenter, e.g. sci-fi-esque and in some parts very familiar sounding, either as instrumental Depeche Mode interludes or VCMG tracks. When I read more about the project it became clear.  Some songs – “Elk”, “Featherlight” and “Brink” – are all tracks from the production of Depeche Mode’s “Delta Machine” album that didn’t make onto any of the various releases related to it. Probably due to the fact that there are two song writers in Depeche Mode nowadays and less room for instrumentals.

Following the end of the Delta Machine Tour, Mr. Gore went straight into the production of “MG” and the principal recording was finished last November. Keeping the producer from VCMG – Q, aka Überzone – the grit and dark ambience from the previous VCMG work is still intact. I like the production work, it is subtle yet a bit gritty and has a looming darkness merged into the tracks (a difficult combination). So how should one describe an instrumental electronica album from a lyric composer this prolific? It is a difficult task for me. I really like some parts while others don’t do much for me.

Various Eurorack modules and modular systems have been used and some parts are really interesting and in a few places I got the evil thought that it was almost a test of the gear and not as much a thought developed into a track. First of all, for me the album has four intros before any kind of beat is revealed in “Brink”, all of them have merits and could easily have been added as instrumental interludes on any of the last four or so Depeche Mode albums.

This is a bit of a revelation for me. I know of course that Martin always have written most of the instrumentals in the past but to me they were, maybe naively or correct, collaborations between all band members and the production team. Now I tend to think that they are the brainchildren of Mr. Gore. I know that Martin has an obsession with musical gear, Christoffer Berg said that there were new parcels delivered in every single day he spent in the studio during the production of “Delta Machine”. It is nice to hear it was put to good use.

The journey through “MG” takes me through a lot of various emotions and imagery of bleak futuristic landscapes. All the titles consists of one word except from first single “Europa Hymn”. As I said previously the album opens with four tracks that could be used as intros; “Pinking”, “Swanning”, “Exakt” and “Elk”, the first two and the fourth sharing a bit of the soundscape and to me they don’t sound quite finished. There are more layers in “Exalt”, but maybe that is also deliberate, to distill the layers to the bare minimum necessary for evoking pictures and emotions.

When fifth track “Brink” kicks in with its harsh and driving pulse I feel that it could be a VCMG track and I like it a lot. More of the same are “Crowly” and to some extend “Featherlight” and “Spiral”.  The rest are slower more atmospheric tracks that sometimes build from a quite minimal setting into almost bombastic venture like for instance “Southerly”, which simplistic hi-hats made me think of Kraftwerk and the percussion part of “Featherlight” even more so. The end of “Exalt” made me think of “Fun to Be Had” with Nitzer Ebb. I know Martin Gore is an avid Aphex Twin fan, which I guess you can hear in parts.

My favorite tracks are; “Brink” – the uptempo techno tune, a little bit like discovering the hidden room in a maze and facing the end boss (R-Type on speed), the obvious intro song “Islet” with a simplistic melody just as effective as the melody from Close Encounters of the Third Kind waiting to be answered, the pumping “Spiral” and “Crowly” and the similar sounding quartet “Exalt,” Trysting”,  “Featherlight” and “Blade”, beautiful soundscapes filled with bleakness, empty void, endless reverb, but yet a simmering sensation of hope lurking in the sound and melodies. Did Martin Gore even write a song in a major key? Surely not…

I think that avid electronica listeners will appreciate the collection of tracks, especially if they have a weakness for science fiction. I think “MG” could be used in its entirety as a soundtrack for a sci-fi movie. As a regular album I would have stripped it down to perhaps ten tracks.
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #38 on: 21 April 2015 - 14:51:48 »
2015-04-21 - Sonic Seducer (Germany) - Futuristisches Kopfkino

[Thanks to SeaOfSin for supplying photos of this article for this forum!]

2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #39 on: 21 April 2015 - 14:53:04 »
2015-04-21 - Groove magazine (Germany) - Ry X trifft Martin Gore

[Thanks to Stay Depeched for scanning this for this forum! Transcribed using OCR.]


Ry X trifft Martin Gore

Obwohl Martin Gore mit seiner Band Depeche Mode bereits seit 1981 elektronische Musik veröffentlicht, erscheint mit MG nun erstmals ein Solo-Instrumentalalbum des britischen Musikers. In Los Angeles traf sich Gore mit Ry Cuming, der gerade zusammen mit Frank Wiedemann sein Howling-Debüt veröffentlicht hat, und sprach über Modular-Synthesizer und warum Mute-Chef Daniel Miller einzigartig ist.

Ich persönlich wechsele beim Musikmachen zwischen Soloaufnahmen und gemeinsamen Projekten mit anderen Musikern. Worin besteht für dich der Unterschied als Teil von Depeche Mode, und wie auf deinem neuen Album MG, alleine zu arbeiten?
Für mich ist Musik zu schreiben immer etwas sehr Persönliches gewesen. Ich könnte gar nicht mit anderen Leuten in einem Raum sein, wenn ich Songs schreibe. Anderen Musikern geht das anders, aber ich hab' keine Ahnung, wie sie das machen. Vielleicht sind sie sehr von sich überzeugt. Aber ich bin voller Zweifel, wenn ich Musik mache. Manchmal arbeite ich zwei Stunden lang an einer Sache und merke dann erst, dass es richtig peinlich klingt, und schmeiße es dann weg. Und dann sorg' ich auch dafür, dass sie nie jemand zu hören bekommt (lacht). Das ist also gar kein so großer Unterschied für mich.
 
Du brauchst diesen Platz für dich, um Musik entstehen zu lassen?
Ja. Wenn ich also einen Song für Depeche Mode schreibe, arbeite ich zuerst alleine daran. Und erst wenn ich eine Demoversion fertig hab, stelle ich sie der Band vor. Mein letztes Projekt außerhalb der Band war VCMG, das ich zusammen mit Vince Clarke gemacht hab. Dafür haben wir uns die Daten übers Internet hin- und hergeschickt, da war ich also auch für mich in meinem Heimstudio.

Das habe ich auch schon gemacht - mit Dropbox, Skype und Ableton. Das funktioniert ziemlich gut.
Ja, sehr gut. Worauf ich hinauswill: Der Schreibprozess ist bei mir eigentlich immer derselbe, egal für welches Projekt ich arbeite. Was auf meinem neuen Album aber völlig anders ist, da es ein Instrumentalalbum ist.

Es hat auch eine ganz andere Struktur. Es geht weniger um Harmonien und Songs und mehr um Soundscapes. War das befreiend für dich?
Ich weiß nicht. Ich hatte einfach das Gefühl, dass ich das tun sollte. Als wir mit dem letzten Depeche Mode-Album fertig waren, hatte ich einige Tracks. die noch übrig waren. Das liegt auch daran, dass Dave - unser Sänger - mittlerweile auch selbst Songs schreibt. Es gab also vier oder fünf Instrumentalstücke, die nicht mehr auf das Album passten. Und dann kam die Idee auf, ein Instrumentalalbum zu machen. Das ist etwas, was ich noch nie zuvor gemacht habe. Klar, es gab das VCMG-Projekt, aber das war eher Techno. Auf dem neuen Album gibt es, wie du schon gesagt hast, eher Soundscapes zu hören. Und mich interessierte es, etwas Neues auszuprobieren.

Ich hab irgendwo gelesen, dass dich auch visuelle Aspekte bei deiner Musik interessieren. Ist das etwas, was du bei diesem Projekt versuchst?
Nicht unbedingt. Es war eher so, dass ich verschiedene SciFi-Assoziationen hatte, als ich die Musik gemacht habe, und denen bin ich dann auch nachgegangen. Aber ich könnte mir auch einmal vorstellen, einen Soundtrack für einen Film zu machen.

Oder umgekehrt Musik zu machen, die dann Visuals beeinflusst?
Ja, dafür eignet sich dieses Projekt ja ganz gut, weil es so atmosphärisch ist. Das ist zwar nichts, was ich selbst aktiv angehe, aber vielleicht gibt es ja Regisseure, die sich davon angesprochen fühlen. Das würde mich freuen.

Auf dem Album sind verschiedene Einflüsse wie Techno und Drone zu hören. Sind das Sachen, die du dir anhörst? Etwas, das dich inspiriert?
Klar, ich hör mir viel Techno an. Ich lege nicht oft auf, aber wenn ich auflege, dann spiele ich Techno. Das ist also schon etwas, das mich beeinflusst.

Wie muss man sich dein Heimstudio vorstellen? Stehen da jede Menge alte Synthesizer rum und du sagst dir "Ah, also für dieses Arpeggio verwende ich den Juno 60"?
Das meiste Equipment, das ich benutze, ist tatsächlich Hardware. Ich benutze bestimmt nur etwa zwanzig Prozent Software auf dem neuen Album. Den Großteil an der Produktion nimmt mein Eurorack-Modularsystem ein.

Du spielst also viel live ein und bearbeitest das dann später?
Ich mach das auch. weil ich die Ausdrucksmöglichkeiten mag, die man hat, wenn man einfach erst mal spielt. Dafür dauert es hei mir dann umso länger, wenn es um das Arrangement geht. Für mich bildeten diese Takes, die ich am Modular-Synthesizer eingespielt habe, meist die Grundlage bei diesem Album. Aber dann hab ich auch noch ein ganzes Arsenal an anderen Geräten, die zum Einsatz kamen, wenn ich dann noch gezielt nach Sounds gesucht habe. Ich liebe zum Beispiel meinen Elka Synthex Synthesizer aus den frühen Achtzigern.

Sammelst du gezielt Synthesizer?
Ja, ich bin schon ein ziemlich großer Sammler. Wenn mich Freunde aufziehen wollen, fragen sie, ob ich immer noch die ganze Zeit auf eBay verbringe und nach alten Synthesizern gucke. Aber so oft mache ich das gar nicht mehr. Zum einen habe ich fast alles, was mich interessiert, zum anderen wird auch der Platz langsam knapp.

Frank, mein Partner bei unserem Projekt Howling, hat auch ein Studio mit sehr viel Equipment. Aber hast du manchmal das Gefühl, dass dich diese riesige Auswahl überwältigt und dadurch einschränkt?
Das kann schon vorkommen. Vor allem bei den Modular-Synthesizern kannst du dich leicht verlieren und Stunden damit verbringen, Sachen auszuprobieren und Kabel umzustecken.

Gibt es viele Stücke, die bei dir rumliegen und noch nicht fertig sind, oder versuchst du meistens, erst einen Track abzuschließen?
Nun, den Anfang für MG haben wie gesagt Stücke gemacht, die eigentlich für die letzte Depeche Mode-Platte gedacht waren. Meistens stelle ich einen Track, an dem ich arbeite, zumindest fast fertig. Da kann ich dann zwar immer noch daran arbeiten, aber das Wesentliche eines Stückes ist dann schon fertig. So habe ich dann Stück für Stück 16 Tracks für MG gemacht, und als ich damit fertig war, bin ich dann zu Q, der das Album gemischt hat.

Q ist ein großartiger Studioingenieur, der unter anderem auch an den letzten Alben von den Liars oder Factory Floor mitgearbeitet hat. Was schätzt du an ihm?
Er ist einfach sehr gut. Wenn er dein Demo hört, hat er ein sehr gutes Verständnis, worauf du hinauswillst. Er macht nicht etwas völlig anderes draus -anders als manch einer, mit dem ich schon gearbeitet habe-, aber er gibt deiner Musik einen Glanz und eine Kraft, die beeindruckend sind. Und es kommt schon auch vor, dass er eine Bassnote rausnimmt oder einen Sound hinzufügt. Er hat keine Angst, verschiedene Sachen auszuprobieren.

Es ist wichtig, vor allem wenn man so viel Zeit allein in seinem Studio verbringt, jemanden zu haben, dessen Meinung man vertraut.
Sehr! Und dafür habe ich ja auch noch Daniel Miller von Mute, mit dem ich nun seit 35 Jahren zusammenarbeite. Und er ist nicht nur so ein Schallplattenfirmen-Typ. Er kennt sich wirklich aus, was Produktionen und Synthesizer anbelangt. Er besucht mich meist einmal im Jahr und probiert mein neues Equipment aus. Wenn er uns bei Depeche Mode-Aufnahmen besucht, sagt er auch schon mal: ,Lasst mich mal an diesen Sound ran! Ich glaub, den bekomm ich besser hin.' Was für andere Plattenlabelbetreiber gibt es schon, die so etwas können?

Das ist wirklich sehr selten. Ich wollte mit dir auch noch über Santa Barbara sprechen. Was hat dich hierher gebracht?
Ich war mit einer Amerikanerin verheiratet. Wir haben elf Jahre lang zusammen in England gelebt, aber irgendwann wollte sie zurück in die USA ziehen und so sind wir hierhergekommen. Kaum waren wir hier, haben wir uns dann auch schon scheiden lassen (lacht).

Ehrlich gesagt vermisse ich die Gegenkultur hier in Kalifornien, den Austausch mit anderen Musikern. Geht dir das auch so?
Nein, eigentlich nicht. Ich mag es hier einfach. Das Wetter natürlich, aber es ist einfach ein gesundes Leben. Und ich arbeite so viel - die letzte Depeche Mode-Tour dauerte zehn Monate, ich genieße es sehr, wenn ich danach an einen schönen Ort zurückkehren kann. Wenn ich hier lebe, dann möchte ich auch gar keinen Urlaub machen.

Könntest du dir vorstellen, dein Albüm MG live zu präsentieren?
Nein, das kann ich mir überhaupt nicht vorstellen. Ich stelle es mir auch für den Zuschauer nicht sehr spannend vor. Ich bin froh, wenn das Album erscheint und draußen ist in der Welt. Aber dann freu ich mich auch darauf, wieder etwas anderes zu machen.

Kennst du keine Schreibblockaden?
Zumindest nicht zurzeit. Dafür ist es auch hilfreich, immer mal wieder etwas anderes zu tun. Ich hoffe zum Beispiel, dass es mir durch die Arbeit an diesem Instrumentalalbum jetzt leichterfällt, wieder Texte für neue Depeche Mode-Songs zu schreiben, dass ich frische Ideen habe.

Ist es dir wichtig, bei aktuellen musikalischen Entwicklungen auf dem Laufenden zu sein? Verfolgst du zum Beispiel, wie House und Techno gerade in den USA populärer werden?
Ja, das versuche ich. Schon allein, weil ich mit der elektronischen Musik immer so eng verbunden war. Ich höre mir neue Veröffentlichungen auf Beatport an und ich stelle auch für den Depeche Mode-Tourbus Techno-Playlisten zu-sammen. Wenn ich das unserem Sound-Typen überlassen würde, würde die ganze Zeit nur Dire Straits laufen.
 
INTERVIEW: RY X
ÜBERSETZUNG: HEIKO HOFFMANN
Das Album MG von Martin Gore erschien Ende April auf Mute.
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #40 on: 21 April 2015 - 22:43:53 »
2015-04-21 - Tio (Switzerland) - “MG”, visionario e avveniristico

http://www.tio.ch/News/NewsBlog/Musica/1027881/-MG--visionario-e-avveniristico

“MG”, visionario e avveniristico
Martin Gore (chitarra, synth) narra la genesi di “MG” (Mute Records, 24 aprile 2015), il suo secondo album elaborato senza l’apporto del gruppo-madre, i Depeche Mode
Articolo di Marco Sestito

LONDRA/SANTA BARBARA (CALIFORNIA) - Un progetto interamente strumentale – missato da Q (alias Timothy Wiles/Überzone) – in cui sono confluite sedici tracce, sedici composizioni ammalianti, messe a punto all’interno di un limbo inviolato e inviolabile, rivestito, prevalentemente, di sonorità artificiali, generate da macchine, synth pop oriented: "È la trama di un film… Di un film dal forte impatto emotivo, di un film enigmatico, che ognuno di noi può immaginare come meglio crede…", mi spiega Gore nel corso di una lunga interurbana. "Mi sono soffermato in territori electro con l’intento di trainare l’immaginazione, o l’illusione, dell’essere umano in uno scenario fantascientifico, avveniristico…".

"Le composizioni hanno incominciato a prendere forma nel 2013, sul finire dell’ultimo tour dei Depeche Mode… In viaggio, da una città all’altra, a poco a poco, l’embrione del progetto ha assunto una struttura sempre più definita…", continua. "Nel contempo, ho voluto recuperare anche alcuni brani venuti alla luce qualche tempo prima, destinati, inizialmente, all’edizione deluxe di “Delta Machine” (Columbia/Mute, 2013)…".

Martin, di quali tracce stiamo parlando?
"In particolare di “Elk”, di “Brink” e di “Featherlight”…"

Quali le differenze nel caso fossero confluite tra i solchi di “Delta Machine”?
"Nessuna direi, avrebbero mantenuto la medesima struttura, interamente strumentale…"

Cosa hai ascoltato nel corso del processo di lavorazione dell’album?
"“Faith In Strangers” (Modern Love, 2014) di Andy Stott, a cui, tra l’altro, affiderò il remix di “Europa Hymn”, la sesta traccia di “MG”…"

Quali i programmi dei Depeche Mode?
"Tra qualche tempo riprenderemo a comporre e, a un certo punto, immagino che rientreremo anche in studio di registrazione…"

Quando è prevista la realizzazione del nuovo disco?
"Non c’è ancora nulla di definito… Dobbiamo vederci e parlarne…"
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #41 on: 21 April 2015 - 22:59:54 »
2015-04-21 - Spiegel (Germany) - Album Review

[On this site you can hear 30-second snippets of Pinking, Swanning, and Exalt.]

http://www.spiegel.de/kultur/musik/neue-alben-balbina-blur-twin-shadow-martin-gore-a-1029595.html

 MG - "MG"
(Mute/Goodtogo, ab 24. April)

Als hätten wir es nicht geahnt: Natürlich war es Vince Clarke, der beim ziemlich guten Gore/Clarke-Kumpelprojekt VCMG für die Techno-Roughness, die Clubtauglichkeit zuständig war. Martin L. Gore, das ist der Mann fürs Ambiente. Das zeigt sich nun auch auf dem, logischerweise nur noch MG betitelten, ersten Solo-Album des Depeche-Mode-Mitgründers, zählt man ein 2003 veröffentlichtes Cover-Album nicht mit. Man stelle sich Gore vor, 53, etwas abgeschlafft nach der anstrengenden "Delta Machine"-Tournee, zuhause im gut gekühlten Kellerraum-Studio in Santa Barbara: Boah hat der Gahan wieder genervt mit seinen Allüren! Noch schlimmer geworden, seit er clean ist. Und Fletch, pfff, auch keine große Hilfe mehr! Kümmert sich nur noch um seinen eigenen Kram, statt zwischen mir und Dave zu schlichten, wird auch langsam größenwahnsinnig, seit ich ihn im Studio mehr ranlasse. Der Frust muss raus!

Also legt sich Gore zur Beruhigung nochmal seine Lieblingsplatten von Eno und Jean-Michel Jarre auf. Dabei kam dann wahrscheinlich ein Stück wie "Islet" heraus, oder das nachfolgende "Crowly": Seltsam retrospektiv wirkender Proto-Techno, der "Equinox"-Soundsphären mit Horror- und Science-Fiction-Film-Soundtracks ("Creeper", "Spiral", "Stealth") verwurbelt. In "Brink" werden dann nochmal, construction time again!, die alten "People Are People"-Sounds reanimiert, Keyboard-Gelichter wie in "Elk" hatten allerdings Level 42 vor 30 Jahren auf "True Colours" schon besser drauf.

Vielleicht ist die Erwartungshaltung aber auch zu groß, die Marke Depeche Mode zu erdrückend, um einem eigentherapeutisch wirkenden Hobbykeller-Projekt wie "MG" die nötige Luft zu lassen. Von 16 zwischen drei und vier Minuten dudelnden, durchaus sympathischen, aber auch ganz schön egalen Tracks vermag einzig die "Europa Hymn" vollkommen zu überzeugen. Mit ihren angeschrägten Synthie-Flächen, "Popcorn"-Geblubber und Prä-Notwist-Beatgeklapper weist sie in die gute alte Zeit der Achtziger und frühen Neunziger, als das Wort Europa noch einen romantischen Klang hatte. Ach, damals war ja auch die beste Zeit von Depeche Mode, oder? Passt.
(4.0)
Andreas Borcholte
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #42 on: 22 April 2015 - 14:58:08 »
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #43 on: 22 April 2015 - 15:13:27 »
2015-04-22 - Ustream - MGxMG Full Length Album Stream

http://www.ustream.tv/channel/mgxmg-full-length-album-stream
http://martingore.com/news.html
https://www.facebook.com/MartinGore/photos/a.268680676511589.65165.126376044075387/872369852809332/Martin Gore, songwriter and founding member of Depeche Mode has created MG, an evocative 16-track electronic instrumental album. This is your first and only chance to hear the album in its entirety before the album is released.

MGxMODERATOR - 9:00 PM: Welcome to the MGxMG full album stream! MG is Martin Gore’s new solo electronic album, released on 27/28 April 2015.
MGxMODERATOR - 9:00 PM: We're delighted to have you joining us for this event. Please enjoy this brief interview with Martin after which the full album will play, during which Martin will be answering your questions!
MGxMODERATOR - 9:20 PM: Thanks for all your great questions! The chat box is now closed. Martin will join in just a minute.
MGxMODERATOR - 9:22 PM: Please welcome Martin Gore! Hi Martin, how are you today?
MartinLGore - 9:22 PM: I am great. Thanks and I would like to welcome the world to this experience. Thank you all for taking the time to be here today.
MartinLGore - 9:23 PM: http://on.fb.me/1DOLuP5
MGxMODERATOR - 9:23 PM: Awesome. Our first question comes from SMC92: Hi Martin, how did you come up with the sounds for this album, its so unique and different to anything else?
MartinLGore - 9:24 PM: The majority of the sounds were created using my Eurorack modular system along with various other modular systems. Obviously, I used other equipment, polysnyths for example.
MGxMODERATOR - 9:25 PM: question from FifthDream: Martin, what was the most difficult challenge you faced when creating this album?
MartinLGore - 9:26 PM: I think that the most difficult challenge in creating an instrumental album is knowing that the piece of music will have no vocal so you have to keep it interesting in different ways. In a song, the vocal is obviously the most important thing, the words and the melody line. With an instrumental, you are taking away the most important elements.
MartinLGore - 9:27 PM: I am so glad that you are all getting to hear this today. It seems like ages ago that I finished this. The recording process was finished at the end of November and the mixing was finished by December. Hope you're enjoying it.
MGxMODERATOR - 9:28 PM: Question from tblackford3: Was recording this in your home studio a liberating experience for you compared to more collaborative albums, including other solo albums, or was there more of a team involved than I suspect? It sounds great, by the way. The pure synth sonic environment here does soudn timeless.
MartinLGore - 9:29 PM: Whenever I work on a project that is outside of Depeche Mode, I have always worked in my home studio wherever that is at the time. I love working from home. I don't work crazy hours and I can nip back to the house whenever i want.
MGxMODERATOR - 9:29 PM: Question from ustreamer-7969: Thank you for allowing questions! Martin, when composing these instrumentals with so many electronic units, machines, and synths, do you feel that it's more difficult to express any intended feelings or emotions as opposed to using vocals, lyrics or acoustic instruments in other tracks?
MartinLGore - 9:30 PM: No. I think that electronic instruments are just as expressive as any other instruments. You just need to know how to use them.
MGxMODERATOR - 9:30 PM: Question from teddyblair96: Greetings from Texas! I see you were influenced by alot of Sci_Fi films. Any specific films that are your favorite or that influenced you?
MartinLGore - 9:32 PM: Over the last 6 months, I have been watching a lot of old classic sci-fi films with my 12 year old son. I wouldn't say that they necessarily influenced the sound of the record, but I do love them. Blade Runner is my favorite and I also love the first 3 Terminator films.
MGxMODERATOR - 9:32 PM: Question from Kesflyne-1: Why not have included vocal passages "MG"?
MartinLGore - 9:33 PM: I wanted this album to be a purely electronic album. I was adamant that it shouldn't have any guitar or real drums on it and I also felt that it shouldn't contain any lyrics or vocals. Somehow these elements did not fit the aesthetic.
MGxMODERATOR - 9:34 PM: Question from Jesus101DM: Martin, what feelings you have touched the recording of this album? What exactly do you want to convey through your songs?
MartinLGore - 9:35 PM: Each track fires your imagination in different ways and I'm sure it's different for each individual. I just like capturing emotion with the power of music. What the emotions are are vague in a sense.
MGxMODERATOR - 9:35 PM: Thanks Martin! Ok everyone, we're going to take some more questions now. The chat box is open! Please submit your questions in English only. We'll read all your questions and then Martin will answer a few more.
MGxMODERATOR - 9:41 PM: Thanks for all your great questions! The chat box is now closed. We'll get started with a few more questions.
MGxMODERATOR - 9:42 PM: question from rledent: Hello Martin, wich film compositors inspire you
MartinLGore - 9:42 PM: I really admire Ennio Morricone, Michael Nyman, John Carpenter, David Lynch, and Vangelis.
MGxMODERATOR - 9:43 PM: Question from dansartain1-1: Hi, Martin! What are your thoughts on syths in Apps like Garageband? Would you ever use them yourself?
MartinLGore - 9:44 PM: I'm not very familiar with the synths in Garageband. I am quite familiar with a lot of virtual synths and synth apps on the iPad. I think that there are a lot of great sounding synths on the iPad. I would definitely use some of them. I may put them through my modular system first though!
MGxMODERATOR - 9:44 PM: question from rgjdbdb: what have you been listening to recently?
MartinLGore - 9:45 PM: Andy Stott, Black Asteroid, Ema, and Warpaint
MGxMODERATOR - 9:45 PM: question from ustreamer-18351 : You seem to be on a creative rampage over the last couple of years. Have you always been this busy and just not putting out the material you made, or have you just hit a new creative jump and now its spilling out everywhere
MartinLGore - 9:46 PM: I think that I enjoy going into the studio every day more these days than I used to. Without that outlet, I feel that I would be lost now.
MGxMODERATOR - 9:46 PM: Question from ustreamer-66831: Hi Martin!!! How do you choose the name of every song for this album "MG"????
MartinLGore - 9:47 PM: The names all have a special meaning to me that I'm never going to tell you. Hahaha!
MGxMODERATOR - 9:47 PM: Question from javierlpez-2-1: What´s your favourite synth?
MartinLGore - 9:47 PM: If I were to tell you the reason i named a song it would take away all the mystery and make it mundane and take away your imaginations.
MartinLGore - 9:49 PM: One of my favorite synths is the Elka Synthex. I also love the Oberheim 2 Voice. I love the Fenix modular stuff. I have so many I could keep going on.
MGxMODERATOR - 9:49 PM: Question from injaj: Hi from Berlin and thanks for this opportunity. When you're writing new songs, do you have them already mapped out beforehand or is it more like, let's just begin and see what happens?
MartinLGore - 9:50 PM: I never have anything mapped out. I like to let things happen organically and almost by accident. Songwriting has always been a mysterious process to me. The ideas come from the ether.
MGxMODERATOR - 9:50 PM: Question from ohmar-1-1: Hey Martin. Long time fan. Serious question: tacos or burritos?
MartinLGore - 9:50 PM: I am definitely a fish taco man
MGxMODERATOR - 9:50 PM: question from Kesflyne-1: How long does it take you to produce "MG"?
MartinLGore - 9:51 PM: The majority of the recording was done between March and the end of November last year. but I did have a few tracks that were written during the Delta Machine writing process.
MGxMODERATOR - 9:51 PM: question from ustreamer-4979: Did you plan to release singler or remixes from this album?
MartinLGore - 9:52 PM: We definitely plan to release remixes and an extra couple of tracks that I recorded after finishing the album. They won't necessarily be singles.
MGxMODERATOR - 9:52 PM: question from ustreamer-3480 : this album is electronic only - no guitars. but, what do you prefer: keys (synthesizer) or strings (guitar)?
MartinLGore - 9:53 PM: I love the power of synthesizers because the sound palette is almost limitless. However, I prefer playing guitar on stage because it is a freeing experience and I also get a greater sense of communion with the audience.
MGxMODERATOR - 9:53 PM: Question from andiwithani-1: would you ever do a film score?
MartinLGore - 9:54 PM: If the right film came along at the right time i.e. just after we finish a tour., I would definitely consider it. This has never happened before. The planets have never aligned quite like that.
MGxMODERATOR - 9:54 PM: Question from ustreamer-60581: Where does inspiration catch you usually? At work or elsewhere? Greetings from Germany! :-)
MartinLGore - 9:55 PM: I go into the studio almost every day and that is where I get inspired. I do not find myself writing things down on napkins in restaurants.
MGxMODERATOR - 9:55 PM: Question from jonasjsjostrom: Martin, It really sounds great! Which of the songs on this album was it that was written during/for Delta Machine?
MartinLGore - 9:56 PM: Elk, Brink, Featherlight, and Hum.
MGxMODERATOR - 9:56 PM: Our LAST question is from from Angelinda: Martin, do you think that this album could be described as "modern" or as "timeless", considering it was made by using old modular systems and other old gear?
MartinLGore - 9:57 PM: The Eurorack system is actually new. It is however mainly analogue. Somehow I think that electronic records sound futuristic to me which makes them timeless.
MGxMODERATOR - 9:58 PM: And that’s a wrap for Martin. Thank you Martin for answering everyone’s questions!
MartinLGore - 9:59 PM: Thank you everyone for being here and for your questions! As I said before, I hope that you all liked what you heard. It is a relief to be finally getting this heard. Peace out!
MartinLGore - 9:59 PM: ;)
MGxMODERATOR - 10:00 PM: We'll open up the chat box now so you can all chat with each other. Enjoy the remainder of the album stream and thank you for joining Martin today.
MartinLGore - 10:02 PM Thanks for all your love. I am feeling it!
MGxMODERATOR - 10:03 PM: Thank you everyone for joining us today. The chat transcript will be available on martingore.com soon. <end transmission>
MartinLGore - 10:06 PM: Happy Earth Day! Let's make the Earth a better place this year!
MartinLGore - 10:07 PM: Time to go, I have fish tacos to eat. Thank you everyone!
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.

Offline Angelinda

 • Assistant
 • Damaged People
 • ****
 • Posts: 13223
 • Gender: Female
Re: 2015: Martin Gore's MG
« Reply #44 on: 22 April 2015 - 23:20:34 »
2017-06-30: Photobucket has disabled external image hosting, all scans will have to be re-uploaded on another site.